Neem contact met ons op
(053) 487 59 95

ACT en bewegen

Cliënten bij Roessingh Pijnrevalidatie ervaren lange tijd pijn- en/of vermoeidheidsklachten. Het is een zoektocht naar balans in hun activiteiten en soms moeten ze zelfs stoppen met waardevolle (beweeg)activiteiten.

Tijdens een pijnrevalidatietraject wordt, o.a. tijdens de fysieke sessies, veel aandacht geschonken aan een gedoseerde opbouw van beweegactiviteiten, weer meer leren luisteren naar het lichaam en daarmee meer vertrouwen krijgen in de eigen regie en het lichaam.

Bij Roessingh Pijnrevalidatie werken we met de 6 pijlers van Acceptance and Commitment Therapy, die passen we ook toe bij de fysieke sessies. Benieuwd hoe we die 6 pijlers aangrijpen om cliënten weer meer vertrouwen te laten krijgen in hun lichaam en met meer vertrouwen in beweging te komen?

Acceptatie boven controle

Acceptatie is misschien wel het moeilijkste dat er is voor cliënten met chronische pijn. Het gaat erom dat ze erkennen dat hun lichaam op dit moment minder belastbaar is dan ze graag zouden willen in plaats van te blijven zoeken naar de somatische oorzaak van pijn.

Waarden

Hoe beter een cliënt weet wat belangrijk voor hem/haar is, hoe makkelijker het is om daar naartoe te werken. Vaak zijn cliënten vooral gericht op vermindering van pijn en vermoeidheid, maar door daar op te focussen hebben ze juist minder grip. We richten ons daarom tijdens een revalidatietraject op kleine stappen richting belangrijke waarden.

Toegewijde actie

Als je weet wat belangrijk voor je is dan is het makkelijker om daar naar te handelen. Tijdens de fysieke sessies wordt, o.a. middels graded activity, heel gedoseerd opgebouwd richting belangrijke doelen die de cliënt zelf bepaalt.

Flexibele relatie met jezelf

De rol die de cliënt pakt en de wijze waarop hij/zij dingen doet verschilt per situatie. Door al die verschillende rollen van een afstand te observeren geeft het ruimte om ook in iedere andere situatie weer andere keuzes te maken in hoe je denkt en handelt.

Hier & nu

Cliënten vergelijken hun huidige niveau vaak met hoe ze dingen voorheen deden of hoe anderen dat wel gewoon kunnen. Dit is heel frustrerend of verdrietig om te beseffen en helpt ze niet verder. Door eerlijk te kijken naar wat het lichaam nú aan kan en vanuit daar consequent hele kleine stappen te zetten merken ze dat ze wel wat kunnen bewegen en gedoseerd kunnen opbouwen.

Defusie

Defusie is eigenlijk kijken naar wat je denkt. De gedachten, zeker de kernovertuigingen, die cliënten hebben zijn slechts gedachten die ze zelf hebben. Het is niet de waarheid, maar bepaalt wel de manier hoe ze zich gedragen en voelen. Door te kijken of al die kernovertuigingen en “leefregels” wel zo helpend zijn kan een cliënt nadenken over nieuw, meer helpend (beweeg)gedrag.

 

Meer weten over fysiotherapie binnen de MSR? Neem gerust contact op!

Auteur: Marjolein Stegeman, MSc bewegingswetenschappen, fysiotherapeut bij Roessingh Pijnrevalidatie

Terug naar Acceptance and Commitment Therapyoverzicht